Makanan Tradisional yang Wajib Dicuba di Setiap Negeri di Malaysia – Dari Utara Sampai ke Sabah!

Malaysia memang kaya dengan budaya – dan kalau kita nak jujur, salah satu perkara paling best pasal negara kita ni mestilah makanan tradisional dia! Setiap negeri ada identiti dan rasa tersendiri. Jadi kalau anda seorang kaki jalan dan juga kaki makan, artikel ni memang khas untuk anda. Jom kita tengok satu per satu makanan tradisional yang mesti dicuba bila travel ke setiap negeri di Malaysia!


Makanan Tradisional yang Wajib Dicuba di Setiap Negeri di Malaysia – Dari Utara Sampai ke Sabah!



1. Perlis – Laksa Perlis

Mula dari utara – di Perlis, jangan lepaskan peluang rasa Laksa Perlis. Berbeza dengan laksa-laksa lain, laksa di sini guna ikan kembung dan kuahnya pekat berempah. Selalunya dihidang dengan sambal kelapa atau asam rebus.

📍 Tempat cadangan: Laksa Kak Su, Kuala Perlis


2. Kedah – Nasi Ulam

Kedah bukan sekadar jelapang padi, tapi juga syurga nasi! Nasi Ulam Kedah penuh dengan herba segar, ikan kering, dan sambal belacan. Memang menyegarkan dan sihat!

📍 Try kat: Pasar Pekan Rabu, Alor Setar


3. Pulau Pinang – Nasi Kandar

Kalau pergi Penang tapi tak makan Nasi Kandar, rugi besar! Nasi putih, kuah campur (banjir sikit!) dan pelbagai lauk berempah – dari ayam goreng sampai sotong sambal.

📍 Cadangan popular: Nasi Kandar Line Clear, Georgetown


4. Perak – Rendang Tok

Salah satu rendang paling ‘power’ di Malaysia – Rendang Tok dari Perak ni pekat, gelap, dan penuh rasa rempah. Makan dengan nasi putih pun dah cukup nikmat.

📍 Try time raya kat kampung-kampung sekitar Kuala Kangsar


5. Selangor – Satay Kajang

Kalau cakap pasal Satay, memang sinonim dengan Kajang. Daging lembut, perapan cukup rasa, dan kuah kacang dia memang pekat berlemak!

📍 Klasik: Restoran Satay Kajang Hj. Samuri


6. Negeri Sembilan – Masak Lemak Cili Api

Orang Nogori memang terkenal dengan masakan pedas – dan Masak Lemak Cili Api ni hero utama. Biasanya dimasak dengan daging salai atau ikan, dan kuah dia kuning pekat berapi.

📍 Try kat: Warung Salai, Seremban


7. Melaka – Asam Pedas Melaka

Tak lengkap trip ke Melaka kalau tak cuba Asam Pedas Ikan Pari. Kuah dia masam, pedas dan penuh umami. Makan pula dengan nasi panas, fuhh!

📍 Port menarik: Asam Pedas Claypot Kota Laksamana


8. Johor – Laksa Johor

Uniknya Laksa Johor – sebab dia guna spaghetti! Kuah ikan tenggiri yang kaya, ditambah ulam dan sambal belacan, memang lain daripada yang lain.

📍 Try kat: Medan Selera Larkin, Johor Bahru


9. Pahang – Gulai Tempoyak Ikan Patin

Kalau ke Temerloh, jangan lupa cuba Ikan Patin Masak Tempoyak. Rasa lemak tempoyak dengan ikan sungai segar memang buat lidah bergoyang!

📍 Tempat terkenal: Restoran Terapung, Temerloh


10. Terengganu – Nasi Dagang

Nasi lemak Terengganu? Nope – Nasi Dagang dia lagi power. Nasi wangi dengan santan, dimakan bersama gulai ikan tongkol. Simple tapi padu!

📍 Cadangan: Warung Nasi Dagang Atas Tol


11. Kelantan – Nasi Kerabu

Tak perlu diperkenalkan lagi – Nasi Kerabu dengan nasi biru, budu, kerisik, daging bakar, dan ulam memang menu ‘rare’ yang wajib cuba!

📍 Try kat: Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu


12. Sabah – Hinava

Sabah punya Hinava macam ceviche versi tempatan. Ikan mentah perap dengan limau, cili dan bawang. Rasa segar dan penuh protein.

📍 Port best: Restoran D'Place Kinabalu


13. Sarawak – Laksa Sarawak

Berbeza dari laksa biasa – Laksa Sarawak ada kuah berkrim hasil gabungan udang, santan dan rempah. Hidangan pagi yang buat orang repeat!

📍 Mesti try: Choon Hui Cafe, Kuching



Setiap negeri di Malaysia ada rasa dan cerita tersendiri. Kalau anda jenis suka jalan-jalan cari makan, artikel ni boleh jadi checklist travel anda yang seterusnya! Jangan lupa share dengan kawan-kawan, dan kalau anda pernah cuba makanan-makanan ni, tinggalkan komen versi anda – yang mana paling sedap?

Post a Comment

0 Comments